Два часа на опашка за ТЕЛК или е-правителство само за здравите

Болни хора чакат прави за всяка хартийка, която хрумне на чиновниците
12 май 2023 18:56, Стела Стоянова
36
Два часа на опашка за ТЕЛК или е-правителство само за здравите
Снимка БГНЕС

„Ето оттук си изтеглете номерче и после ще чакате. По-добре се поразходете, ако ви държат краката, за по-малко от час няма да минете“.

С това „добрутро“ посреща чакащите ТЕЛК в София, а и в цялата страна.

Хората, които са в най-тежко здравословно положение и често пъти трудно се придвижват, чакат с часове правостоящи, понякога и на открито под сняг и дъжд пред сградите на ТЕЛК, за да подадат документи, да проверят информация, да разберат къде трябва да се явят следващия път за освидетелстване, та да почакат прави и там още два-три часа.

Омбудсманът Диана Ковачева неотдавна поиска проверки на чакалните на ТЕЛК-овите комисии в страната, където за 20-30 предполагаеми инвалиди има два-три стола. Останалите стоят в позиции, напомнящи по-скоро картини на Йеронимус Бош и Брьогел, хора с бастуни отстъпват място на хора с патерици, за да дочакат явяването си пред завеното гише. И за този проблем се знае отдавна, но държавата някак си трае – ами инвалиди са, да чакат там, на кого са потрябвали.

И те чакат. Чакат два часа, за да бъдат уведомени по надлежния ред, че трябва да се явят в еди-коя си поликлиника за освидетелстване, нищо, че всичко това може да им бъде съобщено само по имейл. И в това е един от съществените проблеми.

Държавата похарчи милиони за електронно правителство, можем да подадем данъчна декларация онлайн, можем да си похарчим цялата заплата, докато пазаруваме пред компютъра, но все още хората със заболявания, които са най-уязвими, трябва да чакат на километрични опашки за нещо, което могат да получат на пощите си.

„По имейл не уведомяваме“, казват служителките, които приемат документите. Които впрочем също могат да бъдат подавани по електронна поща от хора, които ползват такава. Защото дамите на гишето и сега не правят друго, освен да вземат подадените от кандидат-инвалида епикризи, бе да ги погледнат, след което казват „Ако има нещо, те ще ви уведомят“. Един изкуствен интелект ще свърши работата по-успешно от тях. Ако след всички писма и изисквания най-сетне сте се добрали до самата комисия, с изненада ще установите, че тя кара човек, който едва се е придвижил от пейката до кабинета им, да доказва може ли да ходи. След което да го върнат за бележка, която трябвало да представи, но никой не му е казал. В малките населени места това е свързано и с пътуване от един град до друг - когато комисията заседава в областния град, за да се явиш, губиш не само време, но и пари. За всяка хартийка.

Неотдавна омбудсманът съобщи, че момче, което на практика не може да ходи, било привикано от комисия, чакало два часа и накрая се оказало, че не е било необходимо да се явява. Очевидно обаче държавата си мисли, че хората  с ТЕЛК са и ментални инвалиди – не могат да боравят с компютър, имат много свободно време /кой пък ще ги вземе на работа/, и поради това трябва да са готови да козируват във всеки момент, в който бъдат повикани, за да не изпуснат смешната сума, която  ще им бъде отпусната, защото понякога и тя значи за тях прекалено много. Само че трябва да го платят с унижението си, защото електронното правителство, кой знае защо, касае само здравите.

Промените в ТЕЛК, които обяви министър Меджидиев, може и да облекчат процедурите, действащи сега. Докато обаче чиновниците не осъзнаят, че само фалшив инвалид може да мине без поражение през изпитанията, които са му измислили, сериозна промяна няма да има. Докато не се приеме възможността всеки човек, чакащ за ТЕЛК, при негово поискане да бъде уведомяван онлайн, както и елементарните справки и искания за изследвания да се изпращат на е- пощата, за да се спести времето на болните, никакво строене на фалшиви рампи за придвижване няма да докаже, че държавата ги няма за втора ръка хора.
 


36
Още по темата: ТЕЛКе-правителство
Още от Образование
Нови имейли на училищата - уж за сигурност, но има проблем
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 4 дни
Написаното много смекчава картината. Отидох (с такси) в 05:30 и бях шести, до отварянето на гишетата бяхме вече 52-***, от които четири на количка. Първите трима минаха към 09:15, защото имали проблем с компютъра. През това време два пъти ни валя сняг, но не ни пуснаха в чакалнята, защото можем да се заразим. Всеки излязъл получаваше овации от останалите инвалиди за това, че е оцелял. И тази "терапия" се провежда два пъти през месец. За тези, на които им липсва някаква хартийка и по често.
30
0
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 1 седмица
Лъжеш! Ти просто лъжеш! При 50+ процента ТЕЛК ще получаваш пенсия, макар и минимална. Ти лъжеш!
29
1
 
8
 
! Отговори
р преди 1 седмица
До АнонименСигурно има и фалшиви ТЕЛК решения, но аз съм със заболяване от 23 години и държавата даже и пенсия не ми дава, защото не съм работил преди да се разболея :) Че аз се разболях на 20, къде да работя преди това? Гледа се, да не ти се даде абсолютно нищо, а когато си болен най- имаш нужда и от пари и от подкрепа. Политиката е насочена срещу болните хора, но никой не го интересува, докато той самият не стигне до това положение.
28
0
 
6
 
! Отговори
Закривай преди 1 седмица
територията! Държавата ни е най-безхаберната държава към болните! Парите отиват в джобовете на шефовете на болници, а болните тънат в мизерията на държавните болници.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен до 9---А за 12 години преди тези 3 години точно ти къде видя правителство???Защото аз видях само яко крадене и н.агло лъжене право в очите на хората!!!
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма такава държава в която парите отиват само за лекарите вкопчили се за административни длъжности, а болните кучетата ги яли!
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази система е една от най-големите престъпни схеми в държавата. Доколкото знам, над 600 хиляди българи са с Телк. Все едно сме воювали с Русия и Турция едновременно. И децата знаят как се взема и кой взема Телк. После защо нямало пари за повишаване на пенсии и за истинските инвалиди. Според мен, тази корупционна практика трябва незабавно да се прекрати и да се измисли проста ефективна схема, която да помага само на истинските инвалиди.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
няма ги парите за инвалидите от социално подпомагане ,днес е 15 число,няма преводи,тези изхарчиха парите по рушвети и комисионни.не ви е срам ,до парите на сакатите достигнахте.
23
2
 
8
 
! Отговори
До малоумния Узунов преди 2 седмици
Дано останеш без два крака и да чакаш прав на патерици не два, а шест часа!
22
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 2 седмици
Стелче, кой е електронният министър-председател?
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ТЕЛК така или иначе се дава на електората от Столипиново, Шекер махала, Левски и Захарна фабрика. Иначе истински болните хора може и случайно да получат, ако е видно, че ще починат от болести след около месец.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Kaкво е това "е-правителство", че нещо такова никой нopмален не е видял?
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
DO 10. На Запад за джипито се чака по няколко дни със записан час.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко се доказва с Документи.
17
2
 
18
 
! Отговори
Дедо преди 2 седмици
"Държавата похарчи милиони за електронно правителство.."Не милиони, а ДВА МИЛИАРДА!!!Що не питате Томиславчо Дончев КАКВО СТАНА?Той беше министър за ел. правителството!!!ДВА МИЛИАРДА ГИ НЯМА!!!
16
6
 
2
 
! Отговори
До ТЕЛК преди 2 седмици
Е дистанционно не може ли да работиш след първия месец, при мен така се оказа по-лесно
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е-правителство в следващите 100 години, щото хакери много у БГ, пък и не сме дорасли затова нещо :)))
14
0
 
15
 
! Отговори
ТЕЛК преди 2 седмици
ТЕЛК има два вида решения - за болнични и за инвлаидност. За болничните реда е следния - правят ти операция в болница и примерно 6 месеца трябва да си в болнични. Първо от болницата ти дават 1 месец, послед на два пъти ЛКК ти удължава с 1 месец болничните. Накрая същата тази ЛКК те праща на ТЕЛК за още болнични, но това става след като са изтекли болничните от ЛКК и не знаеш ТЕЛК ще ти даде ли или не болнични. На практика решението на ТЕЛК идва след близо два месеца, в които не знаеш дали да ход
13
6
 
22
 
! Отговори
GD преди 2 седмици
Баща ми го оперираха от тумор в мозъка-колко яйце. Още с изписването през 02.2022 беше ясно , че ще е 100% инвалид. Никой не дава никаква информация как се случва освидетелстването от великия ТЕЛК. Март месец започнах да обикалям социални, ТЕЛК, личен лекар. Навсякъде формулярчета и молби за да им се молиш да свършат нещо. През м. май подадох, през октомври 2022 получих решението. На практика 9 загубени месеци през които можеше да получава помощи и да кандидатствам за него личен асистент.
12
2
 
6
 
! Отговори
христо преди 2 седмици
Ще въвеждат електронно освидетелстване, дано стане до 1 година