Глухарче - какви са ползите му за кожата?

Ето как да го добавите в рутинната си грижа
31 май 2023 00:00, Дарена Найденова
3
Глухарче - какви са ползите му за кожата?
IStockphoto

Глухарчетата не са просто красиви на вид - те предлагат и множество ползи в грижата за кожата. Екстрактът от тях се извлича от цвета им и се използва като съставка в някои козметични продукти. Той също така може да се приготви от листа, цвят или корен на глухарчето. 

В последно време популярността на съставката нараства все повече. Причината е, че голяма част от хората и козметичните компании се насочват към естествените съставки и екстрактите на растителна основа. Именно затова глухарчетата все повече се включват в продуктите за грижа за кожата, за да се получат някои от неподозираните досега ползи. Цветята се превръщат в една от любимите съставки заради антиоксидантните, противовъзпалителните и антибактериалните ефекти. 
 
Какво е глухарче?
 
Глухарчето, известно още като Taraxacum Officinale, е често срещано цвете, което може да бъде включено в грижата за кожата заради неговите лечебни и успокояващи свойства. Известно е, че то има антибактериални свойства и също така е богато на витамини А, С, Е и К, както и на антиоксиданти за защита на кожата от увреждане от свободните радикали. Също така се включва в грижата за кожата заради противовъзпалителните си ползи. 
 
Ползи от глухарчето за кожата
 
Екстрактите от глухарче са ценени заради своите противовъзпалителни, антиоксидантни и антиканцерогенни свойства и се използват в медицината от векове за лечение на заболявания като рак, хепатит и храносмилателни заболявания. Ето някои от най-известните ползи от глухарчето в грижата за кожата:
 
► Действа като антиоксидант - може да предпази кожата от оксидативен стрес, като предотвратява признаците на стареене. Също така, тъй като предпазва от увреждане от свободните радикали, може да помогне за намаляване на фините линии и бръчките. 
 
► Действа противовъзпалителни и антибакатериално - в резултат на това може да помогне на хората с кожа, склонна към акне.

Блестяща и красива кожа – ключът е в правилната ексфолиация

Бюти съвети – как да минимизирате порите си

Нежни и красиви – 6 начина да победите бръчките

 
► Предпазва от UVB увреждане - екстрактът от листа и цветя на глухарче е доказано в научни изследвания, че помага за защита на човешките дермални фибробласти от UVB увреждане и клетъчно стареене. Тази активност се дължи на потискане на образуването на реактивни кислородни видове и намаляване на активността на матричните металопротеинази, които, когато са активни, допринасят за стареенето на кожата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Може да си направите салата от глухарчета....Ммммм вкусно,:⁠-⁠):⁠-⁠D