Малки матури: 56 000 четвъртокласници са на външно оценяване по БЕЛ

Учениците ще решават писмен тест в рамките на 60 минути
Обновена: 29 май 2023 08:48 | 29 май 2023 08:47, Анисия Иванова
18
Малки матури: 56 000 четвъртокласници са на външно оценяване по БЕЛ
Снимка: БГНЕС

Близо 56 000 четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване в първите два дни на новата седмица. Изпитът по БЕЛ е днес. Учениците ще решават писмен тест в рамките на 60 минути. За деца със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече.

И тази година тестът по български език и литература включва диктовка, записана на аудиофайл, езикови задачи с избираем отговор, текст за четене с разбиране и тестови задачи към него. Включва и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор.

На 30 май е изпитът по математика. Както и предишни години, тестът е от 25 задачи, от които 18 с избираем отговор, 5 с кратък свободен отговор, една задача с разширен свободен отговор и една текстова задача с три подусловия.

Изпитите започват в 10:00 часа, а учениците трябва да са по местата си в залата не по-късно от 9:45 ч. Пише се с химикал с черен цвят, а на изпита по математика могат да се ползват линия, пергел и триъгълник.

Максималният брой точки на всеки изпит е 100, резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пълен стрес за децата, при положение, че може и да не се явят на тези изпити. Казаха ни го на последната родителска среща! Но всички родители са заблудени, че децата им са задължени да се явяват!
15
0
 
3
 
! Отговори
НИКАКВИ ДЕТСКИ преди 10 месеца
И ПОМОЩИ ЗА РОДИТЕЛИ НЕ-НАВЪРШИЛИ 18 г. и НЕ-ЗАВЪРШИЛИ 12-ти КЛАС
14
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези матури не са задължителни. Ако иска детето не се явява, няма нужда от бележка даже.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мини матурите се правят за да се издевателства над деца, учители и родители. Всичките те трябва за знаят, че в МОН е пълно с негод ници, непрекъснато измислящи нови форми на изтезания. Аз ако съм родител "правим" детето болно за три деца и толкоз. Пак ще мине в 5 клас.
12
0
 
8
 
! Отговори
az преди 10 месеца
Щом тези оценки не са нужни за кандидатстване, защо е нужно в толкова ранен етап децата да минават през такъв стрес? Знаете ли какво се случва в елитните училища - решават се тестове цяла година като побъркани и всичко това, за да се види коя госпожа е по-добра...
11
0
 
12
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Абсолютно ненужно упражнение! тези "матури" нямат никакво значение. Единственото приложение е да се "оценят учителите", които са тотален провал. Цялата държава знае, че образователната система просто НЕ СЪЩЕСТВУВА! Спасявайте децата си от лапите на тези кръвождани индивиди, които се кичат с титлата "учител"!
10
1
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 10 месеца
Една част са трети клас, а друга част- пети. Трета част- деца на бачкери, ринещи дъното в ЕС И слугуващи за жълти стотинки. Четвърта част- разни чавета от махалите.
9
0
 
4
 
! Отговори
ЕК преди 10 месеца
ЕК с ресора на Мария Габриел ги изсква тези неща. Целта е да се наложи немската система на такива неандерталци като нас и от 5 клас да се решава кой ще става висшист, кой бачкатор и така.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кому са нужни тези матури на тези малки деца? Защо е нужен този стрес?
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
сегашните четвъртокласници са набор 2012 година, според НСИ през 2012 година в България са родени 70 хиляди деца, а тук четем че ще се явят едва 56 хиляди, възниква въпроса какво става с останалите 14 хиляди?
6
0
 
15
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 10 месеца
Ужас.Разсипахте ги тия деца
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
на снимката = ох, котьо...
4
0
 
18
 
! Отговори
Лaйна преди 10 месеца
Такова нещо като матури в Европа няма. Докога ще усвоявате държавни пари и ще тормозите децата? И малки и големи. Скоро ще ви се види краят.
3
1
 
17
 
! Отговори
Побърквате преди 10 месеца
55 000 деца и два пъти по токова родители заради тази простотия. Толкова ли е трудно да се случват нещата с приемни изпити?
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При бай Тошо имаше тамън 5 матури за гимназистите, но можеше да се освободиш от тях с оценка много добър 5 от трите години и без четворка в последната година. Спомням си, че се освободих от български и история. Държах по математика, физика и химия, които ми бяха от "любимите предмети". Тогавашната система беше да те накарат да учиш системно за да не ходиш на матура. Сегашните мини матури за децата са пълна дивотия, излишен стрес за децата и родителите.
1
0
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Малките мутри :))))))))))))))))))))