Харчове под контрол! Защо децата ни са финансово неграмотни?

"Българинът е спестовник, не разхищава", каза Росица Вартоник
23 май 2023 18:09, Анисия Иванова
99

България е на дъното на класация за финансовата грамотност сред младите. Проучване в САЩ показва, че поколението Z - младежите до 26 години, смятат, че е нормално да бъдат издържани по-дълго време, отколкото родителите им намират за приемливо.

"Всички данни сочат, че нивото на българските младежи по отношение на финансовата грамотност са по-ниски от тези на техни връстници по света. През 2018 година беше проведено проучване на PISA за финансовата грамотност и от 20 страни България е на 18-о място. Много са комплексни причините за това нещо. Финансовата грамотност на децата е огледало на нашите родители и това е нормално, защото тези умения и отношението към това да управляваме парите си, това е повече поведение", каза директорът на фондация "Инициатива за финансова грамотност" - Росица Вартоник, в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че възпитанието започва от семейството.

"Ако самите родители не са достатъчно финансово грамотни, децата им едва ли ще бъдат. Обичайно училището е мястото, което въздейства така, че разликите в социалното да бъдат минимизирани, докато в България това е проблем. От друга страна в училище няма предмет "Финансова грамотност". Няколко са нещата, които децата трябва да усвоят. Едно от тях е - не харчи повече, отколкото можеш да си позволиш. Това е основно правило", категорична е Вартоник.

По думите ѝ технологиите също са изкушаващи.

"Като включим към това и много бързия достъп до кредит, бързия достъп до различни финансови услуги, ако това не е подплатено със солидни навици за управление на личните финанси - една крачка е пътят до проблема. Младежите често прибягват до кредитите, дори бързите кредити не са толкова проблемни. Кредитът, какъвто и да е - той е инструмент и въпросът е как ще го използваме. Има голяма част от младежите, които отиват и взимат пари назаем, за да си купят телефон. Защо?", каза още директорът на "Инициатива за финансова грамотност" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вартоник припомни, че в България има традиция родителите да се грижат дълго време за децата.

"Въпрос е и на деца, и на семейна среда. Истината е, че има пораснали деца, които живеят с родителите си, но те допринасят за домакинството, те участват активно във финансите. Никой родител на желае да отглежда порасналото си на 30 години дете вкъщи. Те трябва сами да започнат да се справят с живота си", коментира още Росица Вартоник.

Според нея трябва да водим здравословен финансов живот.

"Трябва да поставим под контрол харчовете си - да направим бюджет. Българите не се замислят за две неща - едното е как да се подсигурят срещу рискове - наводнения, земетресения, има застрахователни механизми, които да ни помогнат. И другото, което е много важно, това е мисълта за утре - дългосрочното финансово планиране. Българинът е спестовник, парите ги държи в банка или кеш, не разхищава. Българите държим добро ниво за бюджетиране на ежедневните харчове", добави Вартоник.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че те политиците и финансисти като Асен Василев са финансово неграмотни и теглят заеми като невидели 15 милиарда за една година.... искате децата да са финансово грамотни....
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че какво означава финансово грамотен роб?
50
1
 
8
 
! Отговори
Joan преди 10 месеца
Истината е, че хората печелят твърде малко в България. Трудът е ниско заплатен, а продуктивността ниска заради слабия мениджмънт на собствениците, скъпите ресурси и лошата организация на труда. Българинът е твърде икономичен, скромен в харчовете си, пести непрекъснато и се лишава от най-важното. Пълни глупости са това, че хората не си контролирали финансите. Контролират ги и то много - ние не сме западното консумеристко общество, което харчи без мярка и замърсява безпощадно.
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Финансова грамотност? Те теглят бърз кредит за да отидат на море или за да си купят новия Айфон, а тя говори за финансова грамотност... Мързелив народ, незнаещ цената на парите!
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 54 Мани ги тия тенекеджий . И аз познавам такива "самостоятелни", дето са стартирали собствен бизнес с " кредит" , който още не е върнат на мама и тате. Първите им 100 сделки станали факт след едно телефонче на тате до едни хора. Чичото бе министър и той съвсем случайно спечели едни държавни поръчки... Много Братя Грим в таз държава , много
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 30 Те му дали апартаменти ама той им помага с пари, че нямали... И никога не си им искал пари, и никога не са се обаждали на едни приятели за да ти стане една сделка, и никога не си давал тия апартаменти под наем, и никога не са работили с теб без да им плащаш и да спестиш от плащане на външна услуга, и не са давали пари за да се изучиш при добри учители в младостта си ...? Като старите артисти си. Ревеш, че нямаш пари, а живееш в къща за 2 млн. евро в Драгалевци.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вартоник вероятно си е взела чужденец за мъж - после е съдник на младите. Заради такива приказки и грешни убеждения се отнасят дискриминационно с нас ! Тази дали е живяла изобщо тук ?
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
искат да направят децата ви - роб до гроб.. Застрахователите и банките са измамници в дългосрочен период ще ви ограбят.. Никой не може да ви гарантира нещо след 30 години. Вероятно банката ще е фалирала
44
1
 
5
 
! Отговори
Хикса преди 10 месеца
Има Дебитна карта, има и Кредитна карта.Каква е разликата???За банките е по-добре да не знаеш,за да си Финансово грамотен.
43
0
 
8
 
! Отговори
Хикса преди 10 месеца
Баце живеем в чужбина и ги знаеме тия фатки.По две-три кредитни карти имат западняците и нема оправия,кредитна карта не се закрива.За ипотеки не ми се пише.Банковото дело е като политиката в ЕС,потребителите и гласоподавателите да кажат ПАК НИ ИЗЛЪГАХТЕ
42
3
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 10 месеца
Ето за такава неграмотност говорим. Мисли си, че кредитната карта е кредит, а уж финансово грамотен... Мале, мале...
41
3
 
8
 
! Отговори
Хикса преди 10 месеца
Да финансово неграмотни са,защото не искат кредитни карти и жилищни ипотеки,за да хранят чакалите,хиенитв и лешоядите от банките.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сигурно, защото не разполагаме с достатъчно финанси, за да ги ограмотим? А други много лесно печелят, за да си правят сметка на парите!
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С глупави родотели какви искате да станат децата, ядрени инженери ли хахаха маймунииии има ли банани на промоция
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПИТАЙ ЩО ИЗХАРЧИХА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЗА ФАЛШИВИ, НЕРАБОТЕЩИ, НЕЖЕЛАНИ "ВАКСИНИ"! Питай що подаряваме стотици милиони на някаква Украйна! България е на дъното на класация за финансовата грамотност ИМЕННО!!!!
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато шефа си назначи любимката си да е човешки ресурси и да интервюира кандидати за работа... Естествено, че се плаши да не я измести някой !
36
8
 
8
 
! Отговори
до 64 преди 10 месеца
Какъв бизнес план ще ти измислят, бе драги?! Те неграмотни, бре! Набито им в кратуните как само връзкарите успявали и така цял живот минава. То едно CV не може да напише, език не знае, не може да общува нормално, никакви софт скилс- тотална нула.
35
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вчера имаше подобна тема как сума народ нито учи, нито работи. У нас тенденцията е направо плашеща. Гледам хора на моята възраст (на 35 съм с 2 деца) тотално не знаят къде се намират. Докато аз градя редом до кариерата си в технологичния сектор още 3-4 паралелни занимания, които да ми носят пасивен доход, други стоят при мама и тати и пасат овцете... Щот, видиш ли, нямало да работят за 2000лв.. Ми измисли идея, реализирай бизнес план, намери нещо ново... Кой те кара да си на ТД?!
34
3
 
11
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Защото родителите им са още по-неграмотни.
33
5
 
5
 
! Отговори
Кинжалов преди 10 месеца
В Русия започват да изучават африкански езици. Руските моми трябва да се разбират с женихите си от африка. Ура друзя за новата свръх раса!