Кои са грешките с употребата на зехтина, които може би допускате?

Държите зехтина близо до фурната
13
Кои са грешките с употребата на зехтина, които може би допускате?
Снимка: Istock

Зехтинът е една от най-полезните мазнини, които можете да включвате в храненето, в готвенето. Той е богат на мастни киселини, ценни за редица функции в организма. Но при употребата му могат да възникнат много грешки, които да ви костват пари, а и да нарушат полезните свойства на зехтина.

Кои са грешките с употребата на зехтина, които може би допускате?

Купувате рафиниран зехтин

Рафинираните видове зехтин са представени като по-лека версия с по-малко калории и мазнини. Това обаче не е никак добра идея, защото пречистените видове зехтин са преминали обработка, която ги лишава от полезните им вещества.

Нерафинираните версии на зехтина са сред най-здравословните. Ако се плашите от калориите на зехтина, просто консумирайте по-малко количество заедно с балансираната ви диета.

Не готвите със зехтин екстра-върджин

Студено пресованият зехтин или наричан още екстра-върджин е известен с това, че е подходящ за салати и сурови ястия, дресинги, сосове. Много хора правят грешката да не готвят с него, защото смятат, че студено пресованият зехтин не става за готвене.

Това не е така. Той е подходящ за готвене при температура не по-висока от 200 градуса, което ви дава свобода да се възползвате от качествата му.

Изхвърляте зехтина, ако ви горчи

Студено пресованият зехтин, а и не само той, започва да горчи след известно време. Това е напълно нормален окислителен процес, който съвсем не означава, че зехтинът е развален. Антиоксидантите в зехтина реагират при пряк досег с въздуха, като оксидират. От значение е и сортът маслини, от който е направен зехтинът. Някои са по-горчиви от други.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 11 месеца
До Някой към 9Купи си къща на село и си гледай кокошки и домати!Както си ги обичаш! А така!
7
3
 
11
 
! Отговори
Някой към 9 преди 11 месеца
Някога ползвах много неща и спазвах много неща. Сега съм ги намалила до минимум. Примерно доста продукти вече нямат никакво качество или вкус. Просто ги отказах. Най-гадно е бутчета с перушина. Някога не бяха така. Купя си пиле с марината то люто все едно съм в Индия хвърлям. Без марината килограми вода текат мазнини хвърчат. Вече и доматите мога да откажа. Просто няма вкус....Нищо общо... Всичко е реклама без покритие... Рядко има нещо вкусно или хубаво вече във всяка сфера...
6
2
 
5
 
! Отговори
Някой преди 11 месеца
Също има кубчета сирена с подправки в олио и чушчици пълни със сирене и те са в олио. Ползвам го за салати....
5
2
 
1
 
! Отговори
Някой преди 11 месеца
Сега пък и ще меря температури, ще душа, ще пия, три води през бретона, сто етикета ще чета хахаха. По-лесно ми е да не ползвам толкова олио, зехтин и т.н. Гледах и рецепти за агнешко как мажат стабилно с масло нещо свръх мазно хахаха или оливат с мазнина нещо което е свръх мазно. Хора аз дори кафето си без захар започнах да пия хаха. Още малко като сметнеш всичко по-изгодно ще излезе да си купуваш готова храна от колкото да готвиш...
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Специално за госпожата написала поста за зехтина.Ако е пробвала студено пресован зехтин, нямаше да напише това по горе.По добре да попита майка,баба с какво готвихте едно време/шарлан/.Ако направи разлика от шарлан и рафинирано олио ще направи и със зехтина
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз от години не пържа нищо, като най-много слагам две лъжици в тенджерата да задуша малко лук,
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Със зехтин екстра върджин можеш да готвиш НО до температука от 160 градуса. Не по-висока. Дори слънчогледовото олио е за около 200 градуса. Олиото ако издържа на 210 не трябва да готвиш на толкова а на 10 градуса поне по ниска температура. Никога не трябва да се стига максималната на която издържа.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-голямата грешка е, че народа вика на некви си гл.готвачи, шефове!