Как да отглеждаме хлорофитум

Най-добрата температура за хлорофитума е умерената
15 апр 2023 17:07, Михаела Лазарова
2
Как да отглеждаме хлорофитум
Снимка: Istock

Хлорофитум е едно от най-красивите и интересни растения, които можете да отглеждате вкъщи. То е вечнозелено, кичесто и интересно с разнообразието си от форми, нюанси на зеленото и прекрасни щрихи, ивици и пръски по продълговатите си листа. Въпреки че не цъфти, хлорофитумът заслужава специално място в дома ви заради уникалната си красота.

Местоположение и светлина

Хлорофитумът предпочита обилна и ярка светлина, но непряка. Добре е да е на силно осветено място, а ако е в градината, важно е да има шарена сянка, в която слънчевата светлина да преобладава. Ако отглеждате хлорофитум вкъщи, източните и западните прозорци са най-подходящи.

Поливане и влажност

Активният период на растението е от пролет до есен. В тези месеци е препоръчително почвата да се поддържа винаги леко влажна, но не мокра. Това означава да поливате редовно, но умерено. През зимата поливането става по-оскъдно.

Влажността на въздуха за хлорофитума трябва да е по-висока, особено през лятото. Добре е да пръскате листата с престояла на стайна температура вода. През зимата опръскването също се препоръчва, но по-рядко и е важно хлорофитумът да стои далеч от парно или климатик.

Почва и подхранване

Хлорофитумът не се нуждае от специално наторяване, въпреки че не би отказал да го подхранвате в активния му период. За да подхраните хлорофитума ви е нужна смес от хумус, торф, листовка и пясък, като хумусът трябва да преобладава. Можете да подхранвате растението с тази смес на 2-3 седмици.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставяте го на мира, от време на време сипвате няква вода и то си се отглежда само. Няма никва философия при това растение, че да е нужна цяла статия.
1
1
 
6
 
! Отговори
Зевзек преди 1 година
Кой търговец има залежал хлорофитум в складовете и се опитва да ни го пробута?