България: Открий и сподели - Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат

0

Църквата "Св. Св. Теодор Тирон И Теодор Стратилат" в село Добърско е един от най-посещаваните храмове у нас. Тя е обявена за паметник на културата и е вписана в книгата на ЮНЕСКО.

Построена е през 1614 г. Според легендата село Добърско било заселено от част от ослепените войници на цар Самуил след битката при село Ключ, дошли да търсят облекчение на своите болки от местно лековито изворче.

Но истинската причина, поради която всеки българин трябва да посети Добърско, което е само на 17 километра северно от Разлог, е черквата - със скромни размери, но с неоценима духовна стойност.

И нещо особено любопитно - в два стенописа, особено в сцената "Преображение Господне", Исус Христос отлита към небето с нещо, което по форма наподобява съвременна космическа ракета.

Някои лансират хипотезата за посещения на извънземни жители, като дори различават в тази фреска струите на реактивните двигатели. Но подобни изображения на „ракети" има и в още няколко български църкви от тази епоха.

Независимо дали има извънземна следа или не, черквата в Добърско е една от омайните забележителности, които всеки турист трябва да види в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации