България: Открий и сподели - Несебър

16 мар 2023 09:05, Александър Попов
1

Несебър е любов от пръв поглед. Всяка една калдъръмена уличка в Стария град носи духа на хилядолетна история и води към морето, където потъваш в синьото. Заради неповторимия си исторически колорит през 1983 г. градът е включен в списъка на Световното културно наследство към ЮНЕСКО.

"Несебър привлича туристи със своя чар, със своята красота, с автентични вид, който ние вече доста години поддържаме. Успяваме да изпълняваме тази програма - „Несебър в четири сезона”. Естествено, посрещаме най-много туристи през летния сезон. Правим много фестивали в края на сезона, за да можем да го удължим. В Стария Несебър влизат на ден между 30 и 40 000 туристи", казва кметът Николай Димитров.

"Съчетанието от архитектура, природа, древна история наистина прави града уникален. Знаете, че Несебър е единственият български град, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, така че това съчетание наистина е уникално! Освен това градът е и архитектурен резерват, самата атмосфера е различна. Старият Несебър е привлекателен и гостоприемен за туристите в четири сезона и предлага на  всекиго по нещо", категоричен е Мартин Желев- екскурзовод към Музей „Старинен Несебър”.

Туристите разкривaт, че в Несебър има за всеки по нещо.

"Знаем, че  е град на ЮНЕСКО и решихме да обиколим да видим някакви стари архитектурни паметници, които има в Стария Несебър. За първи път идваме в Несебър", споделя туристът Йордан Томов.

"Целогодишно работят на територията на Стария град два музея - Археологическият музей, който представя историята на града, която  е повече от 3000 години и разполага с артефакти от всички култури, които са обитавали това полуостровче още от древните траки, гърци, Византия…
Заради многото и добре запазени църкви Несебър е наричан от наши и чужди изследователи „българската Равена”. По легендарни данни през своето съществуване Несебър е имал около 40 църкви. Тези, които са останали до наши дни са реставрирани и са свързани в Културно-туристически маршрут „Духовен път”. Идеята е всички тези стари църкви да се отворят за хората. Функционират като музеи повече от тях  с различни експозиции, но следвайки този „Духовен път” всеки посетител на Стария град ще може  да проследи еволюцията в църковното строителство, защото тук строежът на храмове започва още през V век - „Св. София”, разказва Мартин Желев.

От пръв поглед се влюбих в Несебър. Затова и през зимата останах. Много обичам Стария град! Архитектурата ме привлича, много уютен малък град. Църквите много ми харесват. Не ми се вярва даже как толкова много могат да се съберат на такъв малък периметър", споделя Ела Полевцева от Беларус.

Реставрацията на църквите в Несебър продължава, а това лято туристите  ще могат да разгледат и реставрираната вятърната мелница на провлака на Несебър, един от символите на града. След като се запознаят с историята на древна Месамбрия туристите могат да се разходят по тесните калдъръмени улички, където духът на миналото е приютен в настоящето на Несебър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 11 месеца
Миналата година исках да покажа Несебър на децата, съжалих N пъти,че ги заведох. Пълна скръб е!

Спонсорирани публикации