България: Открий и сподели - Басарбовски манастир

16 мар 2023 13:05, Александър Попов
0

Манастирът „Св. Димитър Басарбовски“ е единственият действащ скален манастир на територията на България. Намира се в непосредствена близост до село Басарбово, на няколко километра от Русе. Басарбовският  манастир е издигнат край река Русенски Лом, около чието поречие може да открием останки от множество други скални манастири.

Той  е обявен за археологически паметник на културата от местно значение в края на 20-и век.

Манастирът е бил изграден през 8-и век по време на Втората българска държава, когато е бил разцветът на скалните църкви по нашите земи. Басарбовският манастир е сред най-посещаваните в Северна България. Най-подходящият период за посещение е през пролетта, когато всичко е зелено.

Докато пътувате към него, ще видите първо две големи цветни икони, изографисани в скалата, а до тях и издълбаната в скалата църква, до която водят тесни стръмни стъпала. Там е поставен  дърворезбован иконостас през 1941г., като до него може да видите голяма житийна икона на Димитър Басарбовски.

Всеки уикенд манастирът е посещаван от стотици поклонници и туристи от страната и чужбина.

В двора на Басарбовския манастир може да посетите и храма „Свето Преображение Господне“. Той е официално открит през 2016 година от български и румънски архиереи. В нея е изложена житийна икона с вградена частица от мощите на Димитър Басарбовски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации