Съдбите зад стените на сградите на "Брутализма" в бившия СССР

Хората, които живеят там са бедни и недоволни...
Обновена: 9 окт 2020 08:14 | 9 окт 2020 07:15, Нели Христова
115
Съдбите зад стените на сградите на "Брутализма" в бившия СССР
Снимка: Instagram/ Alex Schoelcher

През десетилетието след Втората световна война от Великобритания се появи нова вълна от архитектурен дизайн. С участието на монолитни блокове от суров бетон и стомана, името му добре обобщава външния му вид - Брутализъм.

Брутализмът бързо се утвърди в цяла Европа, но никъде не беше приет по-ентусиазирано, отколкото в СССР. Там стилът сякаш най-добре съобщава за стремежа към марксизъм от космическата епоха и се превръща в естетика за неизброими хиляди граждански сгради и високи апартаменти.

Днес обаче тези сгради са презирани, тъй като напомнят за съветското минало. Някои от тях се събарят, в някои региони, те продължават да се строят мълчаливо и внушително.

Фотографът от Мелбърн Алекс Шолчър е прекарал последните две години от живота си пътувайки през бившия Източен блок, от Грузия до Молдова и от Казахстан до Киргизстан, документирайки оцелелите сгради на "Брутализма" и хората, които ги обитават. Със своя проект "Конкретни граждани" той разказва историите на хората, които продължават да живеят в тези съветски гиганти. 

 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cholpon inside the Mikrorayon 10 apartment complex in Bishkek, Kyrgyzstan. Of all the portraits I took for this project, this was by far the most surreal experience for me. One of those moments as a photographer where you almost feel like you’re not really there, mostly out of sheer disbelief at the subjects willingness to participate. Cholpon did not say much, although she seemed absolutely baffled that I had any interest in the building at all. In former Soviet states, Brutalist architecture is often overlooked or ignored completely, with many people favouring newer and more modern builds. Today is the last chance to catch my ‘Concrete Citizens’ exhibition at @sunstudios in South Melbourne. The frames come down tomorrow so go check it out! 🇰🇬🔥📷 #concretecitizens #portrait #documentary #kyrgyzstan #bishkek #frunze #kyrgyz

Публикация, споделена от Alex Schoelcher (@alexschoelcher) на

Пред VICE Алекс споделя, че мащабните сгради го впечатлили, след като видял няколко поста в Instagram: "Помислих си: "Леле, това е лудост!" Това е толкова дистопично, толкова е потискащо и страшно, но е и наистина интересно." И така той се озовава в бившите държави от съветския блок. Първо започва да снима сградите, като най-интересна му се струва Nutsubidze Plato - три блока свързани с мостове помежду си. Тогава му хрумва и идеята - да, сградите са интересни, но историите на хората, които живеят в тях са още по-интересни.

В бруталистичните сгради живеят хора от целия спектър. Някои от тях обичат мащабните блокове, в които живеят, заради  общността, която обитава сградата, или гледката, която имат от дома си, или факта, че тези сгради са наистина добре и здраво построени. Възрастните хора дори се се гордеят с това, че живеят в тях, защото имат толкова мили спомени от Съветския съюз - а тези сгради често представляват именно това - спомен за СССР, макар и за някои, не толкова мил.

Друга група от хората ненавиждат съветските гиганти. Те ги намират за грозни и са шокирани, че дори има хора, на които подобна архитектура им харесва. "Това е проклятието на тяхното съществуване", казва Алекс и споделя, че зад стените им има много много бедност: много хора, чийто хол е и тяхната спалня, много тъжни истории и доста разтърсващи съдби.

Възрастните хора в бруталистичните гиганти страдат много, тъй като асансьорите често се развалят, а те не могат да се изкачат по стълбите. В апартаментите лятото жегата е нетърпима, а хората са наистина много бедни.

"Имаше една жена на около 60 години, която живееше в апартамент с много флорални мотиви и котката си. В момента, в който й направих снимка, тя започна да плаче. Имаше много недоволни хора, най-вече в Молдова и в Киргизстан. Повечето имаха купища деца. Един човек имаше осем деца в апартамента си. Невъзможно е дори да си представим, че много хора живеят в толкова малък апартамент", разказва Алекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
1
 
! Отговори
Дани преди 3 години
106, Гого, ако се опитваш да ме убедиш че днес салама, млякото, образованието или нещо друго от този род е по-качествено от колкото през социализма/комунизма няма да успееш.Днешната "гледна точка" предлага много повече възможности, но не подобри от тогава.Тогава бях млад и все още не съм стар, болнав и мрънкащ така, че виждам разликата :)Поздрави.
82
1
 
4
 
! Отговори
гого преди 3 години
До Беше много хубавоИма една разпространена заблуда между усещането да си млад и живота през соц-а.Много хора, които сега са стари, болнави и мрънкащи, тогава са били млади, жизнени красиви, силни, имали са по-малко пломби, повече коса и зъби. Ами разбира се че от днешна гледна точка, живота тогава им се струва песен.Но то не е от соц-а, а просто от младостта.В голяма степен разказите на тези объркани изаблудени в усещанията си люде объркват и много младежи, неживели в онези годин
81
0
 
3
 
! Отговори
Женева преди 3 години
До LoraЛоре, ти си се объркала и сееш глу-пости. В Женева най-вероятно си ходила в някое общежитие за имигранти за да говориш за такива апартаменти. В Женева живеят много богати хора които едва ли се помещават в апартаментите които описваш.
80
6
 
2
 
! Отговори
реално преди 3 години
А какви блокове има в Хон Конг, Малайзия, Сингапур! Жилищни небостъргачи. По принцип - трябва все повече хората да живеят във високи сгради тип кули, а не да се разпростират върху големи площи. Природата преди всичко. Нека е свободна колкото се може повече. Площта трчбва да ползваме икономично!
79
1
 
7
 
! Отговори
факт преди 3 години
В момента целият ковид-сектантски свят е превърнат в СССР
78
8
 
7
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
Публикацията е пълна с дженъря... съжалявам, че я погледнах!
77
29
 
17
 
! Отговори
Беше много хубаво преди 3 години
Бях мъничка, но помня всичко... беше много хубаво, спокойно и въздействащо - никога повече не се почувствах така спокойна, както се чувствах тогава. Марципанът имаше вкус, а сега няма, месото имаше вкус, а сега няма, даже и тогавашните банани бяха други на вкус - някак, всичко това се загуби с изобилието! Да не говорим, че и мъжете вече не се кефят на разголени жени, а на голи, космати мъжки ***!
76
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви харесват масивните сгради тогава живейте в дървените американски бараки дето струват чудо пари.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АМИ , ПРАВИЛНО!Начина ти на изразяване говори, че ти също си ***.
74
26
 
28
 
! Отговори
Русофил+ преди 3 години
При Социализма тези блокове беха нови и поддържани, озеленени с микростуктура и не изглеждаха зле. Те бяха мечтана и достижима собственост за много граждани. Защо Фотографът от Мелбърн не се порови да намери снимки оттогава (защото е демаго....). При "брутализма" на последвалата "капиталистическа демокрация" хората и държавите зловещо обедняха. В резултат, на повечето места панелките изглеждат печално отвън, но не и когато са санирани.
73
19
 
24
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
ТЕЗИ БЛОКОВЕ СА НАПРАВЕНИ ЗА ПРОСТОТИЯТА И *** , ЗА ДА СЕ ФУКАТ , ЧЕ СА "У ГРАДО".....!АРИСТОКРАТИ И НЕЗАВИСИМИ ЛЮДЕ , ЖИВЕЯТ СВОБОДНО В СОБСТВЕНИ КЪЩИ И ВИЛИ!САМО ПЕЙЗАНИТЕ СЕ ТЪПЧАТ У ТИЯ СОЦ-КОНСЕРВИ!
72
5
 
39
 
! Отговори
Ляв+ преди 3 години
Т.н. в тази статия "брутализъм" се налага от бързо-разрастващите се градове в ерата на индустриалния социализъм и капитализъм (на Запад). Днес такива сгради има навсякъде по Света. Да не говорим за дървениите в САЩ. Вярно е. че в Соц лагера бяха в повече. Основната разлика с хората от Запад, които живеят на подобни места е, че тези от бившата соц система са собственици и притежават тези жилища, докато на Запад цял живит са си наематели.
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПочти всеки небостъргач е базиран на метален скелет.------------А основата каква е? Желязна ли? А колоните? Я не се излагай! разбира се,че се използва бетон във всяка многоетажна сграда!
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да допълня...Това е старо,някога българите също са слагали ковьори(килими) по стените,обикновено се слагат над леглото или над дивана,за красота и заради студената стена,били са цели картини - тъкани картини ,но някои слагат килими,защото днес няма такива тъкани картинни ковьори,не се произвеждат вече!
69
6
 
25
 
! Отговори
Lora преди 3 години
Никъде не съм виждала по-малки апартаменти от апартаментите в Женева. Целият апартамент е с размера на хол в панелен апартамент в Люлин. И сградите не са много по-различни от класическите блокове в София - обикновени четириъгълни, сиви. И там живеят по много хора понякога. Другото "тясно" място е Манхатън. Ужасяващо малки апартаменти в грозни небостъргачи. Агентът ги предсатвяше като "голям тристаен апартамент". Отново - в сравнение с Люлин, апартаментт в МАнхатън е затвор.
68
0
 
30
 
! Отговори
А.К. преди 3 години
Бележка към автора на статията. Проекта на фотографа се нарича Бетонни Граждани (Concrete Citizens) а не както е преведен в сатията "Конкретни граждани".
67
3
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
И килимите на стената, вместо на пода.
66
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво збначи промяна бе рапи? Хората се разполагат според възможностите и културата си. Най - вече според възможностите. Това дали килима ти е на стената или на пода няма значение. Промяна може да има ако има пари. А парите ти ги източи европата с натиска да приемаш закони, които са и изгодни. И ти ршат икономиката. И обществото. Докато не схванеш идеята, която ти обяснявам, ще си останеш рапи(нежно от р а п о н).
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дс, данс всичко трябва да се изрине из основи, ако не здраве да е. Промяна няма да има, но все тая ни е... Млади бяхме, младост не помним. От кгб, дс, доностници.. Те 30 години ни уоравляват и още преди.. Бб какъв е, и буда..
64
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антикомунист съм, но не мога всичко да зачерктна по живково. Дори сме изселвани и децата ни заминаха, зашото дпс и герб не им даваха работа. Ние също бяхне изхвърлени от комунистите 1999...къши преди 1944.. Граждани сме. Живели сме в къща, но я преотстъпихме на баща ми брата, имаха три деца. Хубаво е, но при сняна след 1944 на българските пари.. Изгорели.. Запада си е запад изтока терор, мъст, кгб, а дпс не е ли от кгб, убийци.. Георги марков, лондон, 1978 с отровния чадър. Комунист ли съм, изсе

Спонсорирани публикации