Меджидиев за починалата родилка: Ужасна трагедия!

Знам какво е на колегите, знам какво е и на близките, казва той
28 май 2023 22:30, Нели Христова
16
Меджидиев за починалата родилка: Ужасна трагедия!
Снимка: БГНЕС

Причините за смъртта на родилката в Русе може да са много. Предварително не мога да се изкажа. Моментално се реагирали. Информирах се съобщенията. Не се наемам да коментирам лични съобщения“.

Това заяви в предаването „Защо, господин министър“ служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, след като 29-годишна родилка почина в Русе на 23 май.

Операцията е протекла нормално, но на сутринта състоянието на майката рязко се е влошило. На следващия ден родилката умира.

„Медицински надзор проверява как се спазват медицинските стандарти и как е извършена медицинската дейност. Това е оторизираният орган. Това е ужасна трагедия. Знам какво е на колегите, знам какво е и на близките. Надявам се до края на седмицата да имаме резултат“, обясни министърът.

„По стандарти всеки човек, който е опериран, остава 24 часа за наблюдение. Наблюдава го денонощно медицински екип. Спазено ли е това – чакаме резултатите от проверката“, добави той.

„Теренът, който избрахме и подписахме подробен устройствен план, е най-подходящ. Теренът разполага с 12 декара естествен парк. Теренът е на 20 минути от Сердика. Мястото е комуникативно и с добър достъп - има отделен вход за пациенти, отделен за линейки. Ще бъде изграден хотел, ще има рехабилитационен център“, каза министърът за детската болница.

„Искаме да направим една модерна болница, а не една поредна болница в София“, добави Меджидиев пред bTV.

Болницата е обект от национално значение с приоритетно финансиране. До две години и половина болницата трябва да бъде изградена, каза още служебният министър на здравеопазването.

Много хора, които имат нужда от лекарства за диабет или астма, нямаха достъп до медикаментите.

„Няма детски антибиотици в Европа. В България успяхме да осигурим количества. Ще имаме доставка от 27 хил. опаковки Пулмикорт. Предстои и доставка на Оземпик“, уточни Меджидиев.

„Подсигурени сме дори и да се подпише удължаване на държавния бюджет. Ние сме подсигурили финансов ресурс, за да се увеличат детските пътеки. Държавата е подсигурила пациентите със средства за лечение. Ако в Народното събрание се гласува бюджета на НЗОК, ще има повече средства за децата“.

„Финансирането на клиничните пътеки се осигурява чрез НЗОК и контролът е оттам, а не от Министерството на здравеопазването. В кардиологичните клиники постъпват хора с тежки състояние. Когато един лекар оперира такъв човек, лекарят остава за наблюдение. Може да се наложи в следващите дни пак да го оперира. По НРД лекарят няма как да направи операция по същата пътека. Аз като лекар съм оперирал детенце четири пъти за четири дни. Лекарят цели пациентът да е здрав“.

„Има проверка на НЗОК, установила нарушение. След това болницата обжалва, като съдът казва, че няма нарушение. Аз мога да съм много усмихнат и симпатичен, но не искам да казвам колко проверки на болници са направени дори и за дребни случаи“, посочи министър Меджидиев.

Спешна помощ по въздух

Първият медицински хеликоптер ще дойде на 15 декември. До 15 дни ще приключи процедура, след която могат да пристигнат хеликоптери на лизинг. Те ще могат да летят до края на месец юни, обясни той.

Пура на заседание на ВСС

РЗИ се е самосезирала и ще направи проверка на главния прокурор Иван Гешев заради пушенето на пура по време на заседание на Висшия съдебен съвет.

„Обикновено се налагат парични глоби. Не се интересуваме кой и каква личност е. Когато имаме сигнал, взимаме мерки“, уточни министърът на здравеопазването Меджидиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Tosi samo tatar pred tv kolko tidilki po4inaha ????kolko dr med.sestri sa v satvora ??? Nula nula da ne govorim i sa dr pazienti ne samo sa rodilli darafof mesto da lae protiv geschev po tv da vseme da rasgleda smeetnite slu4ai na vs po4inali poradi marselivi med sestri i dr no ako tova de slu4i na borisov sarafov i dr schte ima osadeni dolno.bg pleme sme *** mutri milizioneri tova e v bg
11
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 10 месеца
Там ли бяхте, че видяхте,че сестрата хърка. Ами ако е била при друг болен. На този с починалото дете да му кажа, че не лекарите са го убили , а заболяването.
10
1
 
2
 
! Отговори
Джо преди 10 месеца
Всичко е гнило в България. МВР трябва да се закрие. Болници има но лекари няма или са някакви касапи. Никакви работни места не се създават, а само се краде.
9
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
голем рев за една русенска туркиня
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жена му ограби България и избяга в ЮАР
7
4
 
12
 
! Отговори
Роза преди 10 месеца
За съжаление,лекарите са необходимо зло.Не може без тях!Те знаят това и често злоупотребяват с користни цели.Не отричам,че между тях има и достойни хора,но са много малко!Медицината би трябвало да е пример за хуманност,а я превърнаха в търговия.Това е един от най-големите грехове на днешната "демокрация"!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Теренът, който избрахме и подписахме подробен устройствен план, е най-подходящ . . . А АЗ МИСЛЕХ,ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПОЧИНАЛАТА РОДИЛКА! НОВИ ИЗБОРИ И ВЪЗРАЖДАНЕ КАКВИТО О ДА СА, НО НЯМА ДА СА ПО ЗЛЕ ОТ ТИЯ ПП-ДБ или ГЕРП! НА БАС!
5
1
 
3
 
! Отговори
Хмх преди 10 месеца
До Урсула Ти там ли беше?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това ми прилича повече на рекламна статия.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дано аутопсията даде отговори, може да е лекарска грешка, всичко може. Но тая спяща сестра е за убиване, има родилка със секцио, легнала да хърка, все едно е на хотел, а не на работа. Да видим как ще се разплете случаят. Жалко и за младия живот, и за детенцето, дето ще расте без майка.
2
4
 
15
 
! Отговори
Teo преди 10 месеца
Жалко за младата жена! Но в България има една мода да се прави секцио за щяло и нещяло! Момичета, разберете! Това в операция ... ОПЕРАЦИЯ, и то много сериозна! Не е като да ти избършат дуупето. Поинтересувайте се за първите цезарови сечения и как са завършвали за майките! Разбира се, сега сме в различни времена, но природата има начин за раждане - и той е естествения! Цезарово - само в краен случай!
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА