Кои са петте най-вредни храни при диабет?

Пържени, печени картофи, картофено пюре са едни от тях
25 май 2023 22:15, Михаела Лазарова
7
Кои са петте най-вредни храни при диабет?
Снимка: Istock

Диабетът е едно от най-коварните заболявания, които могат да останат скрити задълго и да поразят много органи и системи. До голяма степен той се влияе от храненето, въпреки че храната не е единственият фактор, който може да го отключи. И все пак, от храната зависи дали кръвната захар и инсулинът ще се повишат или ще останат стабилни без резки скокове и спадове.

Когато имате диабет, някои храни са непрепоръчителни, други са направо забранени. Те повишават прекалено много и твърде рязко кръвната захар, което предизвиква вълна от негативни процеси в тъканите и органите. Ето защо е най-добре да ги избягвате напълно.

Сред най-забранените храни при диабет се открояват пет, които имат най-силно отрицателен ефект върху здравословното състояние.

Кои са петте най-вредни храни при диабет?

Бял хляб

Белият хляб и всичко приготвено от бяло пшеничено брашно е забранено при диабет. Белият хляб и тестото от бяло брашно имат много висок гликемичен индекс, което означава, че повишават рязко и прекалено кръвната захар.

Рафинираното бяло брашно е лишено от ценните фибри и протеини, съдържащи се в целите зърна, което го прави нездравословно както при диабет, така и по принцип. По същата логика белият ориз е непрепоръчителен при диабет за разлика от кафявия, черния и червения, които са пълнозърнести.

Сушени плодове

С плодовете като цяло трябва да се внимава, ако имате диабет. Но сушените плодове са по-скоро забранени и трябва да се избягват изцяло, защото те са много по-концентрирани откъм захарен състав от пресните. Това е така, защото при дехидратирането им захарите се концентрират и насищат в пъти повече, отколкото при пресните плодове.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Тито13 преди 10 месеца
Плюс още 45 забранени храни!
1
7
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 10 месеца
Подхода ви е неправилен,диабета е болест и се лекува от доктори и диетолозиЖенските сайтове са за женски работи.Нерде Ямбол,нерде Стамбол