След вота във Финландия: Дните на рок звездата приключиха

Консерваторите спечелиха изборите, досегашните управляващи са трети
3 апр 2023 21:05, Елка Василева
121
След вота във Финландия: Дните на рок звездата приключиха
Снимка: архив, БГНЕС

"Дните на рок звездата приключиха", гласи заглавието на португалския в. "Диариу ди нотисиаш" за изборите във Финландия, оповестявайки загубата, претърпяна от министър-председателката Сана Марин от десноцентристките сили.

Консервативната Национална коалиционна партия (НКП) спечели победа на оспорваните парламентарни избори във Финландия, крайнодясната партия "Финландците" получи рекордното второ място, а социалдемократите на министър-председателя Сана Марин завършиха на трето.

"Въз основа на този изборен резултат ще започнем преговори за съставяне на правителство във Финландия", заяви лидерът на НКП Петери Орпо. Той ще може да избира дали да управлява с Марин или с крайнодесните като партньори. Той има разногласия и с двете по някои теми.

Консерваторите спечелиха след кампания, доминирана от икономиката, отбелязва френският в. "Монд". Лидерът на НКП наблегна на темата за държавния дълг, който той обеща да намали чрез съкращаване на социалните разходи. В резултат неговата партия отбеляза най-голям ръст (3,6 пункта) и спечели осем нови места в парламента.

Самият Орпо е донякъде скучен политик, без международен авторитет - профил, който контрастира с този на настоящия лидер на социалдемократите.

В следизборната си реч Сана Марин поздрави победителите, но отбеляза подобрение, що се отнася както до гласовете за своята партия, така и в прогнозирания брой депутати. "Това е наистина добро постижение, въпреки че днес не завърших на първо място", каза тя пред поддръжници в Хелзинки.

"Демокрацията проговори, финландският народ даде своя глас, а празникът на демокрацията винаги е нещо прекрасно. Имаме сериозни основания да се радваме на този резултат", добави Сана Марин.

Лидерът на НКП Петери Орпо заяви пред обществената телевизия, че резултатът е "голяма победа" и увери, че неговата страна ще остане солидарна с Киев по време на неговия мандат.

"Първо към Украйна: ние сме до вас, с вас", заяви Орпо на събитието по случай победата на изборите. "Ние не можем да приемем тази ужасна война. И ще направим всичко, което е необходимо, за да помогнем на Украйна, на украинския народ, защото той се бори за нас. Това е ясно."

"А посланието към Путин е: махнете се от Украйна, защото ще загубите", добави вероятният бъдещ премиер.

(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще си отиде заедно с русия. За финландия тая няма никакво значение, друг ще дойде държавата ще просперира.
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един който си заминава преди Путин
62
0
 
1
 
! Отговори
Ламбо преди 1 година
До r3v0lv3rАми стани *** и ти да живееш охолно , ние не щем.
61
8
 
10
 
! Отговори
Вълканов преди 1 година
НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШК ЗА САМИТЕ ДЪРЖАВИ В нато Е, ЧЕ ЗА ВОЕННИ МИНИСТРИ ИЗБРАХА ЖЕНИ. Те ще вкарат мъжете във войни. В тях е всадено кръвожадието на другите , но не и на тях самите. Щатите им трябват точно такива неграмотници във военното дело. Очаквам Финландия отново да е Руска провинция, както е била по време на царска Русия. Не цениха жеста на Ленин, че им даде правото да станат самостоятелна държава. с
60
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До r3v0lv3r Изчакай малко и това ще дойде. След не повече от 5 години ще видиш колко са прокопсали. Процъфтяването им се дължеше на особените им отношения с Русия, които вече не са налични.
59
21
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сана Марин - бивша касиерка в супермаркет. Напълно негодна за поста. Сложена там, за да съдейства на кукловодите си, да набутат Финландия в НАТО. Набутаха я. Сега предстои яко скапване на Финландия и ще станат може би и по-зле от нас. Нещо като прибалтийските "тигри", които цъфнаха и вързаха - загубиха половината си население
58
18
 
13
 
! Отговори
London преди 1 година
простичка си е тази Сана Марин.Едно впечатляващо изказване не намерих от нея .Малко и грозничка ..иначе ще е за магистралата.
57
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някак не стои сериозно туй моме. Не може всичко да се джендеероса и да се напудри и да се боядиса и да стане един безкраен парад и политически "ергенът"... Може би политиката вече иска несериозни клоуни, щото се прави отзад от други сили, но това е вече друга диагноза и е много тъжна, ако е така!
56
1
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Не разбрах, нещо лошо ли е копаенето на село ? ----////---- Герги, оти си толко тьп, бре!
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах, нещо лошо ли е копаенето на село ? ----////---- Герги, оти си толко ***, бре!
54
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Живея с изгнил хипопотам
53
1
 
2
 
! Отговори
Този преди 1 година
Вот впечатли доста гласове
52
0
 
1
 
! Отговори
герги преди 1 година
До r3v0lv3r Не разбрах, нещо лошо ли е копаенето на село ?
51
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рок или пор.но звезда е тази?
50
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая става ,но не за политика !
49
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ама Финландия стана член на НАТО!
48
10
 
23
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
КАКВО ДА КОМЕНТИРАМЕ САНА МАРИН МАЙКА И ЖИВЕЕ С ПАРТНЬОРКА ЕВРОЦЕННОСТИ
47
33
 
29
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Да. да ги оплачеш живи финландците, умират от глад и немотия, докато анти-джендърските българи живят охолно и на широко. Аре стига говорете глупости, а марш да копате на село, че зеленчук няма.
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така преминава световната слава на турски- " Сиктир транзит Глория маймунди"
45
16
 
15
 
! Отговори
Gfg преди 1 година
Копейката да го духа