Скъпи хотели, храна и бензин, но туристите не се отказват от Гърция

Всеки втори грък не може да си позволи почивка
Обновена: 24 май 2023 19:49 | 24 май 2023 19:49, Александър Попов
152
Скъпи хотели, храна и бензин, но туристите не се отказват от Гърция
Снимка: БГНЕС/EPA

Скъпите хотели и високи цени в Гърция не отказват туристите, голяма част от местата за настаняване са резевервирани и за септември.

Ресторантите също са качили цените, а цената на бензина продължава да е висока, съобщава кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Всеки втори грък това лято не може да си позволи почивка заради поскъпването на всички услуги, показват данни на Съюза на потребителите. Туристическите пакети са с поне 15% по-скъпи от миналата година. Цените на хранителните продукти са се повишили до 25% за година, което рязко е покачило разходите за клиентите в заведенията.

Една скромна вечеря за двама в обикновена таверна, която миналата година е струвала около 40 евро, вече е минимум 60 евро, споделят клиентите пред медиите.

Вече 80% от хотелите и частните квартири са резервирани от чужденци, а останалите се предлагат на почти двойна цена за нощувка. Студио в Санторини достигна 350 евро нощувка.

Непосилни за много гърци и чуждестранни туристи са високите цени на фериботите, коментират медиите. Ако се избере за почивка континенталната част на страната, в бюджета трябва да се предвиди и високата цена на бензина. Засега средната цена на литър бензин е 1,82 евро, а на дизела 1,54 евро с тенденция за покачване.

Според министерството по туризъм се очаква много силна година, като чуждестранните туристи ще са с 20% повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: туризъмгърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Запазил съм 6 нощувки за двама, със закуска и вечеря, за 550 евро (за целият престой) на остров Крит.... иначе вероятно може да се намери нощувка и за 3000 а не за 300 евро на нощувка
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ко не
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Я съм *** селянин и работя в туризма, в провинцията. Всяка година, братята румънци ни използват за спирка между Гърция и Румъния. Запазват стаи и в двете посоки. От май до октомври е пълно с такива. Вече познавам доста семейства, ходят по 2-3 пъти до гръцко. Това колко км шофиране е и не искат да почиват на нашето море с отходните тръби до плажа...
104
0
 
7
 
! Отговори
хаха преди 10 месеца
Смешни статии... горивото е малко по-скъпо, но какво ви пречи да заредите до капачката в България - ще ви стигне поне до Халкидики, обратно и за разходки ще има! Кой българин ходи на море на 50 градуса на камънаците на Санторини!? Пишете за цените на Тасос, Аспровалта, Халкидики, където ходят 90 процента от българите, където вечерята за трима е под 50 евро, ако искате бележка да ви покажа от онзи ден!
103
1
 
10
 
! Отговори
rosenbosen преди 10 месеца
Започна се с платените статии... Смешници!
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми то на българското черноморие освен да ти киселее персонала...
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нема как да ме откажат от гръцко. Азе сум от петричко и ода с колото до гърците да се снимам и после до обед се прибирам. Навремето така префъргаме доче марки. Още имам от тех и си ги паза ако нещо стане или фалираме и ги върнат пак. Ше ги вида тия с разните там конове там и други модерни пари кво ше прават тогива
100
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Платена статия да откаже българите от почивка на море в Гърция и да ги пренасочи към БГ ? Мм.... безумствени и д3б.илни мафиоти свършва маната ви.
99
2
 
6
 
! Отговори
Виталий преди 10 месеца
Май приятел ходи в Гърция от самото начало от когато започнаха да пуска с лични карти.Вика ,харесвам си едно местенце и ходя там по няколко пъти в годината,докато не чуя от някъде българска реч.После си търся друго скрито местенце.Повечето от храната си я носил от магазина от България,други купувал от местните магазинчета,на ресторанти не ходил а само на кафе сладкарниците около плажовете.Не е ходил на нашто море от от 2003г.Сега мисли да си купи къщичка или бунгалце някъде по близките острови.
98
2
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 10 месеца
Личи ли си къде управлява Русия ? ? ?
97
11
 
6
 
! Отговори
Безработник преди 10 месеца
вав герция не може вече и там сичко тарикат става казва рибата е хванах сутринта и лаже е аз го дебнем цял ден да го украден той ме лаже че ловил риба после в рестаранта иска 50 евро за 10 я е купил от лидал. сичкото грък терикат става анаааа
96
0
 
8
 
! Отговори
ElGreko преди 10 месеца
Тази година, има и опция за полет Букурещ - Скиатос - прекрасен гръцки остров, на който няма да срещнете българия, нито гърци тарикати, защото ги посещават предимно западни туристи, има и друго отношение и качество, а естествения филтър от българи работи повече от ефективно. За първи път, ще се зачудя и може би вместо море в Италия, ще направя в Гърция
95
1
 
29
 
! Отговори
Observer преди 10 месеца
Дори и да е малко по скъпо, важно е как ще се чувстваш по време на почивката. Предпочитам за 100-200 лева да не си късам нервите с алчни кръчмари, надути цени,лоша храна и мръсно море.
94
5
 
38
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
Сезонът е на прага и се стартира с подобни *** публикации. Никъде не е по-скъпо от тук, а дори и да е няма шанс да стъпя на фекаломорието, завладяно от престъпници и нискочели същества.
93
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ко да прайш ,бедни хора, почива им се.
92
4
 
6
 
! Отговори
Този Който преди 10 месеца
Админчето-педренце пак се развихрило нещо! От 130 коментара, 30 ги няма, що бре?!
91
3
 
40
 
! Отговори
Елефтера преди 10 месеца
Бях на Нея-Плагия,малко по надолу от Салуникито.Ми кво да ви кажа...голем кеф.То само като дойде момичето да те пита ,,какво ще обичате господа?" и си вече на върха на вълната.На плажа който е необятен за окото,чадъри шезлонги-мезлонги без пари.Минават някакви девойки от време на време и питата...,,вода?...кафе?.... сандвич?...." А *** на Слънчака после.Щяс съм да спестя по 50-100 лева на ден там.То още като отида първия ден в хотела или на лажа и ми бръкнат ,,отзад",да ти таковам и почивката.
90
4
 
32
 
! Отговори
Пфф преди 10 месеца
Кой го *** за тая смрад наречена черноморие освен пияните англичани и чалга културтрегерите?
89
5
 
12
 
! Отговори
нека преди 10 месеца
Септември вече съм запазила тая скъпа, скъпа Гръция. Надявам се още поне веднъж да стигна до там, но без предварителна резервация, вероятно няма да успея и ще трябва да се примиря с нашеската тиня или да направя някоя планина.
88
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази снимка с грозен бетонен кей откъде е ? От Гърция ли ?