Климатични промени повличат Черно море към смъртта

Учен предупреди, че тенденцията не може да бъде преобърната
90
Климатични промени повличат Черно море към смъртта
Снимка: БГНЕС

Поради опасността от засушаване, недостатъчните снеговалежи и повишаването на температурите над сезонните норми морският живот в Черно море е засегнат неблагоприятно, а броят на рибите е намалял.

Това предупреждение отправи един от най-известните турски геолози проф. д-р Осман Бекташ, предаде БГНЕС.

Според него „глобалните климатични промени са започнали да повличат Черно море към смъртта“.
„Черно море има уникална структура. То се състои от три слоя. Горният слой е среда с височина до 50 метра, с много кислород, където живеят морски видове. Под него има студен междинен слой с температура от 8 градуса по Целзий.

Под междинния слой, на дъното, има среда, в която преобладават токсични газове и не живеят никакви същества“, подчерта Бекташ.

Във водите под 150-200 метра няма кислород и дъното на морето е запълнено със сероводород, а средният слой на водите играе жизненоважна роля за постоянното охлаждане на горния слой и действа като „климатик“, каза още той и добави: Тъй като горният слой, нагрят от слънчевите лъчи, се охлажда от студения среден слой отдолу, той постоянно е богат на кислород и има циркулация. След 60-те години на миналия век обаче този среден слой започна да губи свойствата си поради глобалното изменение на климата. С намаляването на студените води, идващи от север, този слой постепенно започна да отслабва.

Според него „в бъдеще долният слой, богат на токсични газове, ще се смеси с горния и ще застраши живота над него“. Проф. д-р Осман Бекташ смята, „че тази ситуация не може да бъде спряна или обърната“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: Чено море
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Отворенгяс преди 10 месеца
Има технолпгия която да извлича сероводорода от блатни местности,и след преработката му получената газ да се транспортира чрез газопровод до консуматора.Черно Море е неограничен източник на природен газ,а също и на нефт.Ако някога територият на Черно Море попадне във една държава,тогава находищата ще се разработят въпреки цената която ще трябва да се инвестира.Иначе днес стоим на студено заради липса на газ.
68
0
 
0
 
! Отговори
опетков преди 10 месеца
Поредният кьор фишек. Никакъв учЕн не може да предскаже какво ще се случи след милиони години, а и трябва ли да ни пука. Ако се разгледа в исторически план (именно милиони години) Черно и Средиземно море са преливали едно в друго многократно, Средиземно море уж било изчезвало и имало километри сол по дъното, велики потопи и т.н.
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много професори, много нещо. Колкото загина земята. Според Тумберг трябваше вече да няма живот на планетата ни, а още всичко е живо.
66
5
 
1
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Добре че дойдоха евроатлантиците и направиха модерни заводи. Много заспал и *** народ има в тая държава, но както е казано всеки си заслужава битието.
65
1
 
4
 
! Отговори
Глупости преди 10 месеца
СЕРОВОДОРОДА Е ГОРИВО----ама у БАН , старчоците не им пука за бъдещето на България! АМА, НАЛИ СА НА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТКА -МОЖЕ И ДА СИ ПОСПЯТ И *** НА ВОЛЯ, НА ПЪЛЕН ТУМБАК!
64
3
 
19
 
! Отговори
истина преди 10 месеца
НЕ НЕ НЕ климатичните промени убиха живота в черно море А ХИМИЧЕСКИЯТ ЗАВОД КРАИ ДЕВНЯ И НЕФТОХИМ БУРГАС ,,,,Дългогодишното изливане на сярна, фосворна и тем подобни киселини както от българска страна така и от СССР унищожиха десетки видове риба .......дълга е темата....
63
0
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 10 месеца
Най-после и ние, като всички селяни ще ходим само в София.
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
в дългосрочен план Средиземно море буквално ще изчезне. Казват тогава много ще се отвори бизнеса със солниците... Всяко ЗЛО за ДОБРО. 150 000 години по-късно когато и последната пълзяща гад от вида Хомо саниенс? изчезне нещата постепенно ще се върнат към естествения си ход
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Край морето ке умре. Лола работа. Спирайте да дишате, че да го спасим горкото.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 63 На тоя въпрос си отговори сам! Технология има, ефективността е доказана.
59
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Студените води се заместват с топлите канализации и фекалии на на европейските наркомани и пиандета. Но алчнотията на властимащите и новобогаташите е безкрайна.
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сероводорода е гориво, защо не започнат да го изваждат и да го ползват.
57
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всякакъв достъп на по-малко от 5 км от бреговата ивица трябва да се забрани, да се дигне електрическа ограда и по нарушителите да се стреля на месо.
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 56: Климатологът Матев смая: Такъв студ през май не сме брали от 33 г."Това е бил най-студеният май за последните 33 години и вторият най-студен изобщо в историята ни", подчерта той. :)
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще стане море от киселина и като се топнеш при Созопол става на мумия.
54
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като не може да бъде преобърната защо ни занимава? Поредния дето иска да плаши гаргите.
53
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Половин Европа си излива канализацията там. Нормално
52
11
 
10
 
! Отговори
Шишо преди 10 месеца
Със сигурност климатичните промени са най-големия проблем на клозета Черно море.
51
15
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 10 месеца
До Нали Беше - къв студен май те гони бе ти в кое планинско село живееш?
50
6
 
21
 
! Отговори
ХОТЕЛИЕРИТЕ преди 10 месеца
ИЗЛИВАТ ОТРОВНИТЕ ОТПАДНИ ВОДИ НАПРАВО В ЧЕРНО МОРЕ > И ДА Е ОСТАНАЛА НЯКАКВА РИБА ТЯ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЯДЕ > ДА СЕ ЗАБРАНИ СТРОИТЕЛСТВО НА НОВИ ХОТЕЛИ