Партита във въздуха, супа от акула, трупове - истории от частните самолети

Кралски особи, милиардери, олигарси - какви желания имат те?
2 окт 2020 19:05, Нели Христова
17
Партита във въздуха, супа от акула, трупове - истории от частните самолети

Да пътуват с частен самолет е лукс, който могат да си позволят малцина - кралски особи, звезди, бизнесмени и олигарси. А това, те да си прекарат добре на борда на машината, зависи от няколко специално избрани хора. Сред най-внимателните са стюардесите.

Те прекарват часове старателно осигурявайки петзвездно обслужване на своите клиенти. Животът на ВИП хостеса във въздуха идва с предимството да пътува по света, но работата им може да бъде взискателна и стресираща.

Те трябва да обслужват всякакви нужди на пътниците си, но уменията, които се изискват от стюардесите, са много повече от тези на сервитьорката -  трябва да правят коктейли, да са чистачки, лични асистенти, готвачки и дори гледачки на кучета.

Партита във въздуха, но без да излизат извън контрол

Стюардесата Кимбърли Бентън работи в индустрията от девет години. Тя казва, че любовта й към пътешествията я е привлякла в света на стюардесите. През кариерата си тя е пътувала до над 130 страни и се е качвала на 27 различни типа бизнес самолети. За нея да бъдеш VIP стюардеса е нещо повече от просто да предоставяш възможно най-доброто обслужване на клиентите си. Ти трябва да "създадеш преживяване".

"Клиентите очакват лично отношение", казва 32-годишната жена пред CNN. "Те очакват от вас да знаете какво точно искат и кога го искат. Може да бъде нещо толкова малко, например - щом се качат на самолета, веднага да получат еспресо и днешният вестник Sunday Times да ги чака."

Кимбърли е провеждала партита за рождени дни в небето, афтърпартита за поп звезди, с които е летяла по време на техните турнета, и дори е организирала банкети за своите гости. Това е работа, която изисква от нея да бъде постоянно адаптивна в каквато и ситуация да се окаже.

"Поп групи, кралски особи, милионери, милиардери, наследници", изброява Бентън хората, с които е летяла. "Пътувала съм с много хора, които виждате по телевизията. Но когато летите с тях разбирате, че те са точно като всички останали нормални хора."

Що се отнася до партитата на борда на самолет, тя казва, че е необходимо да се гарантира, че те "няма да излязат извън контрол". "Трябва да сте на тръни постоянно - да не ги оставяте да пият прекалено много, но и да не разваляте забавлението им. Трябява да има баланс“, казва Бентън.

Екзотични папагали, бижута и... мъртви тела на борда?

Мери Калимну също е работила като стюардеса в продължение на 13 години. Тя е обслужвала високопоставени международни клиенти, като кралски семейства, държавни глави, изпълнителни директори и известни личности. Мери споделя, че е работила за клиенти, които са качвали на борда на самолета редки екзотични папагали, бижута, повече от 20 пазарски чанти и дори пистолети. Момичето признава, че е виждало и трупове.

"Три пъти в моята кариера съм се возила с труп в самолета. Един от тях бе в ковчег от злато и много скъпо дърво в товарното отделение. Става дума за много влиятелни мъже, които пътуваха луксозно за последен път в живота си", разказва стюардесата и признава, че професията й е взискателна и "изисква много жертви".

"Изисква много търпение, гъвкавост и със сигурност високо самочувствие", обяснява Калимну. "Клиентите очакват най-доброто, така че трябва да сте готови и разбира се да можете да предложите най-доброто от себе си." В противен случай, казва тя, можете лесно да бъдете заменени.

"Всяко момиче би могло да се научи на тази работа, но в крайна сметка само няколко ще изпъкнат. Да си професионалист не е достатъчно - трябва да си уникален", казва Мери. "Можете лесно да бъдете заменени от някой нов, някой по-млад, някой по-хубав, някой по-умен, някой по-гъвкав. Така че от първия ден знаех, че трябва да бъда като гъба, за да оцелея в индустрията." Калимну казва, че за да успее една стюардеса, тя трябва да има "първокласни кетъринг умения, креативно мислене, страхотни маниери, както и елегантно и гостоприемно отношение".

Супа от перки на акула, коприна, тоалетни, направени от Fendi

Калимну и Бентън трябва да се погрижат всичко на борда да е перфектно - удобства, напитки, храна. Но понякога това е представлява едно голямо предизвикателство. Веднъж  Калимну получава поръчка от своя клиент в последния момент. Той иска супа от перка на акула по време на полет от Лондон. Това ястие обикновено се поръчва до 48 часа преди полета, но стюардесата трябва да се справи с този проблем.

"Това беше трудно предизвикателство, тъй като ястията от акула са забранени в Обединеното кралство и само сертифицирани доставчици и ресторанти всъщност можеха да доставят поръчката", разказва тя. "За щастие имах страхотни контакти в страната и успях да изпълня заявката само няколко минути преди пристигането на пътниците." Но след целия стрес, който преживява, гостите на самолета за пореден път променят мнението си и решават, че вместо акула искат да хапнат бургерите, които са си купили по пътя към летището.

"Това е типичен пример за нашето ежедневие като VIP стюардеси. Ние се стремим към най-доброто, дори и да не е необходимо", обясни тя. Понякога клиентите искат безумни неща, като копринени килими или тоалетни чинии, изработени от луксозната италианска марка Fendi. Един от пилотите на Формула 1 пък поискал повечето неща на самолета да са изработени от въглеродни влакна и кожа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
16
 
! Отговори
Az преди 3 години
Е такива да станете деце като порастнете, вип-прости..стюардеси де! Учете за такива, не за ай ти та и инжинери! Биг брадър, фермата и планета фолк до гроб!
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече пари има простакът, толкова по-големи простотии прави - това е изводът.
7
3
 
23
 
! Отговори
Извънредно положение преди 3 години
Ей ***, докога ще легитимирате така наречените шиббани олигарси. Това са престъпници, шиббани ***, които са били най-близо до властта, това са главорези, крадци, които трябва да са в затвора, както и Черепа. Неграмотните ви глави не могат да го проумеят това нещо и продължават с възхищение да употребяват думата олигарх. Докато не измрият сите *** няма да се оправим. Радев оставка, махай се аграр, предател, антибългарин, руска тояжка!
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, щом трябва да обслужват всякакви нужни на пътниците си, значи си заслужава заплатата.
5
5
 
6
 
! Отговори
До ЦИНИК преди 3 години
Прави само в самотните ти мокри сънища и в любимите ти порносайтове.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Пациентчето, изпий си хапчетата, че след малко ще минава визитацията и ако още се пенявиш ще ти сложат инжекция.
3
6
 
9
 
! Отговори
До Помнещ преди 3 години
Сбъркал си медията. Тук няма фиксация по темата. Беж в dnevnik.bg Светът и хората се развиват без ГЕРБ. Живей си живота и не се занимавай с глупости.
2
1
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Аз пътувах с граничен торпеден катер,бях на 19 .Напивах се в граничарска лафка,черноморски акули съм ял,калкан и съм бил пазач на румънски ***.
1
16
 
27
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
Държавата се тресе от корумпирано управление на ГЕРБ и д-р Борисов! И групировката му ГЕРБ! А вие ни карате да " мечтаем" менюта във въздуха?! До кога ще сме на 111 место по свобода на словото? Кога ще дойде И вашето време като " истински журналисти" Да задавате правилните въпроси На правилните хора?! -:( Скучни сте с тези теми на " журнала на заплата"!-:(